De 10 tips voor een energieker leven

Wil je ook een energieker leven? Zodat je meer uit je leven kunt halen? Er was een tijd dat ik bijna altijd vermoeid was. Door een aantal dingen in mijn leven te veranderen, heb ik zo veel meer energie. Nu kan ik meer dingen doen die ik leuk vind. Het leven is gewoon leuker als je je fit voelt. Dus wat kun jij doen?

  1. Eet beter. Alsof je je moeder hoort praten. Ik weet het, het klinkt cliché, maar je energiek voelen komt ook echt voort uit wat jij je lijf voedt. Jouw lijf is jouw machine, en waar draait onze machine het beste op? Op wat de natuur voor ons heeft bedacht: “low human interference”, ofwel voedsel waar de mens zo weinig mogelijk mee te maken heeft gehad en nog herkenbaar is uit de natuur en wat ‘leeft’. Logisch toch, je ‘leeft’  meer als je ‘levend” voedsel tot je neemt. Dus schep extra groenten op je bord en minder pasta.  En stop met suiker. Suiker geeft je een korte boost energie, maar op de lange termijn is het niet effectief.  Hoe minder suiker, hoe fitter je je zult voelen.
  2. Word meer ‘mindful’. 95% van ons gedrag wordt gedreven vanuit ons onderbewustzijn. Hoe meer bewust je wordt over je eigen gedrag, hoe meer je keuzes zult maken die beter voor je zijn. Je zult je bewuster worden van hoe je je voelt, en welk eten je gedachteloos in je mond stopt. Hoe bewuster je bent van gewoonten die niet voor je werken, hoe betere keuzes je kunt maken.
  3. Beweeg, maar overdrijf niet. Vaak wordt gedacht dat je hard moet trainen om fit te worden. Je werkt je in het zweet, valt bijna flauw en tot drie dagen erna heb je nog spierpijn. Je lijf geeft eigenlijk aan dat het wat te veel is, maar we zijn gewend om ‘hard’ te werken, dus doen we dat maar. We geloven erin dat we dan wel fit kunnen worden. Maar ken je dat je juist uitgeput bent van een workout? Dit betekent dat je er niet fit van wordt. Dus doe een stapje minder. Druk minder door en doe eens wat aardiger tegen je lijf en doe Pilates, Yoga of doe een wandeling. Dit is net zo, of misschien wel meer effectief!
  4. Rust als je moe bent. Hoe vaak rust jij als je moe bent? Of ‘push’ je door omdat er nog zoveel dingen ‘moeten’.? Terwijl ons lijf schreeuwt van vermoeidheid, rennen wij gewoon door alsof we niets horen. Op een gegeven moment kan het lijf niet meer, en donder je in een burn-out of een continue staat van vermoeidheid. Als je moe bent, dan wil je lijf rust. Dus doe dat. Simpel. Ja, ook als er geen tijd is. Wat heb je er op lange termijn aan dat je vermoeid wordt en blijft? Bovendien ben je zo veel meer effectief als je fit bent!
  5. Deal met je emoties. Het onderdrukken van emoties en gevoelens zorgt ervoor dat er energie vast blijft zitten in je lijf, wat zorgt voor blokkades. We kunnen soms letterlijk ziek zijn van verdriet, angst en spanning. Als je hier niet mee dealt, dan zal deze negatieve energie zich ophopen en uiteindelijk zorgen voor ziekte en nog meer vermoeidheid. Voel je emoties, duik dan in ze. Voel ze, laat ze er zijn. Huil als dit moet, schreeuw (maar niet tegen iemand) of gil, als je ze er maar laat zijn. Met emoties dealen is een van de belangrijkste dingen die ik voor mezelf nog dagelijks doe en het maakt een enorm verschil.
  1. Neem pauze. Werk je lange dagen door en neem je geen pauze? Hierdoor ben je naast dat je veel minder effectief bent, ook nog eens bezig om alle vermoeidheid op te stapelen, waardoor je ’s avonds waarschijnlijk op de bank crasht. Plan 3 pauzes in je agenda of nog beter, doe het wanneer je moe bent, als deze flexibiliteit in je werk te krijgen is natuurlijk.
  2. Stop met koffie en opkikkertjes. 4 uur cup-a-soup, anyone? Een keisterke reclame want wie kent de 4 uur dip niet? Of wat dacht je van de 10 uur ochtenddip waar je ook gauw grijpt naar koffie, of de after-lunch dip, maar dit keer met cola? Koffie bevat caffeine en zorgt voor een tijdelijke ‘up’, maar eentje die onherroepelijk weer naar beneden duikt. En zo gaat je energie omhoog en omlaag gedurende de hele dag. Stop je hiermee, dan zul je merken dat je energie veel stabieler wordt. Doe dit samen met het stoppen met suiker en je energie zal nog veel meer worden!
  3. Zit minder en sta meer. Sinds ik niet meer zit maar meestal sta tijdens mijn werk (terwijl ik dit schrijf sta ik ook) is mijn energie level nog meer omhoog gegaan. We zijn niet gemaakt om zoveel te zitten. Zitten is het nieuwe roken, zeggen ze. Ik geloof erin. Ik sta niet alleen maar, ik loop ook rond als ik bel, neem de trap, loop een rondje tijdens de pauze. Bijkomend voordeel: strakkere benen! 😉
  1. Slaap beter, niet meer. Vroeger dacht ik dat ik minstens 9 uur slaap nodig had. Nu slaap ik tussen de 7 en 8 uur en neem een pauze, als het kan, tussen de middag waarin ik even kan rusten en dit werkt veel beter. Soms slapen we te lang. Beter slapen is niet meer: beter slapen is de kwaliteit van het slapen te verbeteren. Zie voor deze tips Chris’ zijn blog!
  1. Mediteer. Duh? Ja ik weet het. Maar als je mediteert zet je je gedachten even stil. Zo veel van onze vermoeidheid komt van al die drukte in ons hoofd. Met mediteren leer je even gewoon te zijn. Je zet het even uit en daardoor krijg je ruimte. Ruimte in je hoofd. En dat geeft rust en dus ook energie. Wil je leren mediteren? Tips om te leren mediteren komen binnenkort!

 

 

3 effectieve tips om minder stress te ervaren

Beheerst stress jouw leven? Heb je het gevoel dat je vaak aan het overleven bent in plaats van echt te kunnen genieten?

Stress is als je te hoge verwachtingen aan jezelf stelt. Een patroon dat veroorzaakt wordt doordat jij denkt dat je bepaalde dingen moet doen, moet afronden, je op een bepaalde manier moet gedragen en denken dat “het” nooit af is.  Weet je wat dit zijn?

Dit zijn programma’s. Programma’s die jij elke dag maar weer automatisch afspeelt, totdat het een diepe groef heeft gekerfd in jouw harde schijf. Je weet niet anders. Stress is zo’n onderdeel van jouw leven dat je niet eens weet hoe het is zonder stress.

Inderdaad. Een programma. Je hebt er niet eens controle over. Het gebeurt gewoon. Wellicht denk je ook dat je ‘er niks aan kunt doen’.

Stress is een van de grootste oorzaken van ziekten in de maatschappij; iedereen komt hier wel eens mee in aanraking in zijn leven.

Als ik nu terugkijk naar mijn leven (Marije), dan zie ik dat ik tot ongeveer mijn 38e in een continue staat van stress leefde. In een staat van overleven. Dingen ‘moesten’ af, ik moest zoveel, ik wilde zoveel: ik wilde gelukkig zijn, succesvol, een goede moeder, mijn takenlijstje af hebben, nog beter worden.

We leven in een maatschappij waarin ‘druk’ zijn een maatstaf is. ‘Hoe is het met je?’, ‘druk, druk, druk’. Als je niet druk bent, dan is er wat mis met je. Dat is tenminste wat ik dacht. Waar ik in geloofde.

Stress wordt veroorzaakt door te hoge verwachtingen aan jezelf te stellen. Waardoor? Door jouw eigen programma’s, maar meestal ook programma’s van anderen die jij hebt overgenomen. Van je ouders, je vrienden, de maatschappij. Programma’s die je hebt ‘geïnstalleerd’ op jouw harde schijf. Alles wat je verteld is in je leven tot nu toe, is als het ware op jouw harde schijf opgeslagen. En jij blijft maar WP 5.1 gebruiken, in plaats van te upgraden naar Word.

Hoe kun jij upgraden naar Word? Hoe kun jij nieuwe, beschikbare software downloaden en oude programma’s overschrijven?

Door de programma’s los te laten.  We hebben zoveel op onze harde schijf staan, we weten niet  eens welke programma’s we allemaal automatisch afspelen. Elke dag is 95% van ons gedrag gebaseerd op oude programma’s.

Mijn stress werd minder en minder tot het voor 99% verdween, door me bewust te worden van de programma’s die ervoor zorgden dat ik gestrest werd:

Dat ik hard moest werken om succesvol te zijn
Dat er van me gehouden zou worden als ik succesvol was
Dat ik alleen gelukkig zou zijn als ‘het’ af zou zijn. Dat het perfect moest zijn. Dat het beter kon.

Door mijn bewustzijn zo te vergroten dat deze programma’s in het licht kwamen, is mijn leven langzaam getransformeerd naar een leven nagenoeg zonder stress. Eenmaal in het licht, kon ik de bewuste keuze maken om ze te laten gaan. Daarnaast heb ik technieken ontdekt waarmee je oude programma’s en overtuigingen relatief eenvoudig kunt veranderen met NLP, Psych-K, coaching en reflectie.

Dus laat ik jou 3 effectieve tips geven om net als ik, minder stress te ervaren en de reis te starten naar nieuwe software. Nieuwe programma’s die de oude overschrijven.

1. Vergroot je bewustzijn.
Het overgrote deel van onze tijd zitten we vast in ons denken. In denkpatronen die stress veroorzaken. Ken je dat, dat je aan een situatie denkt van een week geleden, en dat de stress gelijk omhoog schiet? Of dat je denkt aan die ene vergadering waarin je iets moet presenteren en vervolgens denk je alleen maar aan alles wat mis kan gaan. Voordat je het weet, is je stresslevel op 10, terwijl je eigenlijk rustig in de auto op weg bent naar een koffie afspraak.
Gedachten over te hoge verwachtingen naar onszelf of naar anderen, veroorzaken stress. Stress door je gedachten zorgt ervoor dat je meer gedachten krijgt die stress veroorzaken. Welkom bij de mensheid!
Hoe kun je dit nu voorkomen? Dat kan niet. Wij zijn denkende wezens. Maar we luisteren er veel te veel naar. Alles wat ons denken zegt in ons hoofd, geloven we. Klakkeloos. We denken dat wat we denken waar is.  Wat je wel kan doen, is deze gedachten te gaan observeren. Ernaar te kijken en je bewust te worden van die ‘gedachtencyclus’ die je maar steeds maar afspeelt. Het automatische programma dat zich maar af blijft spelen in je hoofd. Realiseer je dat dit een oude versie van Word is. Als je wilt upgraden naar Word, dan zul je minder moeten luisteren naar WP 5.1. Observeer ze, realiseer dit, oordeel niet en laat de gedachten gaan.

2. Adem
De adem is een krachtig iets dat altijd beschikbaar is. Vaak ademen we veel te oppervlakkig. Door bewust te worden van je adem, zonder deze te veranderen, zul je merken dat je adem steeds dieper wordt. Op een moment dat je de stress voelt gieren in je lijf, neem dan 20 seconden de tijd om gewoon te ademen. Een techniek die ik gebruik is 5 seconden in ademen, 8 seconden de lucht vast te houden en vervolgens in 7 seconden uit te ademen. Iedereen heeft tijd voor ademen. Jij toch ook 😉

3. Wees niet altijd beschikbaar.
De digitale wereld is een zegen en een vloek. Maar het maakt ons altijd beschikbaar. Elk moment. We leggen de telefoon naast ons bed want je wilt niks missen. We checken FB constant om maar niks te missen. Als mensen iets van je vragen, dan zeg je meestal ja. Wanneer ben jij beschikbaar? Is er ook een momentje waarop je even niet beschikbaar hoeft te zijn?
Zet je telefoon op flight modus en geniet even van het niet-beschikbaar zijn en zeg eens nee. Nee is ook een antwoord.