Mijn verhaal over zuurstof, water, voeding, beweging en slaap.
Wanneer de dingen moeilijk en zwaar worden probeer ik het altijd toe te passen: eenvoud creëren. Versimpelen of eenvoudig maken helpt me om de grip op de dingen een beetje terug te krijgen, als het een beetje uit de hand gelopen is.
Herken je het gevoel dat “door de bomen het bos niet meer zien” je geeft? Of de gejaagdheid van een veel te lange takenlijst? De druk van teveel verplichtingen en te weinig tijd is er ook een die je vast herkent. Juist dan klinkt eenvoud toch als muziek in de oren? Juist dan verlang je naar overzicht en een piepklein beetje meer grip.
Makkelijker gezegd dan gedaan zul je misschien denken. In deze blog deel ik met je wat voor mij heel goed werkt.
Het menselijk brein kan veel. Het kan oorzaak-gevolg redeneringen maken. Het kan plannen maken, uitvoeren en toetsen en ze herzien. Het kan leren van het verleden en anticiperen op de toekomst. Lang leve het brein! Het kan ook iets anders heel goed: piekeren. Volgens de Van Dale is piekeren bezorgd peinzen. Dat gaat altijd over de toekomst. Juist takenlijsten, verplichtingen en problemen bevinden zich in de toekomst als je aan het piekeren bent, want als je in het nu aan het piekeren bent, dan ben je…juist…aan het piekeren. Om dan te besluiten om te stoppen met piekeren en als een kip zonder kop in de actiestand te gaan is meestal niet zo’n goed idee. De kans dat je nog meer overweldigd wordt is groot. Wat je nodig hebt is overzicht. Eenvoud kan je daarbij helpen. Ja maar, sputter je misschien tegen, sommige dingen zijn nu eenmaal complex! Dat klopt, maar we weten ook dat wanneer je daarin blijft hangen, dat het er niet eenvoudiger op wordt. We moeten eerst vereenvoudigen. Dat doe ik met wat ik de grid-methode noem. Als het eenvoudige raamwerk staat, kunnen we er steeds meer aan toevoegen totdat de complexiteit van waarmee je worstelt overzichtelijk voor je is en beheersbaar wordt. Terug naar de basis dus.
Stap 1.
Definieer op welk gebied je overweldigd bent.
Is het op het gebied van je verplichtingen? Op het gebied van een keuze die je moet maken? Op het gebied van een onoverzichtelijke taak, waarbij je niet weet waar te beginnen? Heeft het te maken met richting en doel in je leven of juist met stappen die je moet ondernemen of gezonder en fitter te worden en meer energie te hebben? Schrijf het gebied èn een vraag daarover op een blanco vel papier. Noteer voor jezelf een duidelijk gebied èn de werkelijke vraag waarmee je worstelt. Je zal zien dat het formuleren en het op papier zetten hiervan je al meer overzicht geeft. Dat heeft te maken met focus. Omdat je met alleen deze stap bezig bent richt je je brein heel bewust waardoor je niet (of minder) alle kanten uitschiet. Gedachten zijn wat dat betreft net slingerende apen in het oerwoud: hé, da’s ook een interessante liaan of hé die boom zag ik eerder nog niet! Door die apen een gerichte taak te geven worden ze minder afgeleid door zaken die het nodeloos ingewikkeld maken. Eén taak in het nu: eenvoud.
Stap 2.
Bepaal de “spelers” in het probleem.
Wat maakt dat je de vraag die je bij stap 1 formuleerde niet in één keer kan beantwoorden? Met andere woorden: wat moet je stap voor stap aanpakken? Is het de hoeveelheid aan taken en verplichtingen? Is het de complexiteit? Is het de beschikbare tijd? Welke “spelers” zorgen ervoor dat je op dit gebied overweldigd wordt? Het kunnen zoveel “spelers” zijn als je kunt vinden. Schrijf ook deze op het blanco vel papier. Let op: hier kun je in de valkuil van denken/piekeren vallen. Omdat je nadenkt over de complexiteit is het verleidelijk om bijvoorbeeld al deeloplossingen te bedenken. Je brein is daar gek op. Weersta die neiging en blijf je concentreren op deze ene taak: het noteren van alle “spelers”.
Stap 3.
Bepaal wat essentieel is. Wat is de absolute eenvoud?
Kijk naar je vel papier en bepaal wat essentieel is. Is het de hoeveelheid taken en de beschikbare tijd? Is het de complexiteit en het bepalen van de volgorde van handelen? Is het je gebrek aan motivatie of vermogen? Wat ik leuk vind is om hier wat creativiteit in te gooien. Ik ben erg visueel ingesteld en ik hou van overzichten, tabellen en figuren, maar soms ook van tekeningen. Gun jezelf met deze stap een beetje plezier. Juist wanneer je je wat creatief kunt uitleven, breng je dat analyserende brein een beetje tot rust. Je kunt er als het ware vanaf een afstandje naar kijken. Wat heeft het je opgeleverd? Een tekening met pijlen? Abstracte figuren met woorden? Een keten van woorden? Kun je deze creatieve uitspatting reduceren tot de kern? Wat is essentieel?
Stap 4.
Bepaal je acties.
Wat is de eerste stap die je vandaag nog kunt zetten? Wat is de tweede stap en wat moet er daarna gebeuren? Ook hier weer: blijf uit de valkuil van piekeren. Je bent in het hier en nu en bepaalt stappen. Je denkt nog niet na over eventuele beren op de weg of waarom iets wel of niet zou kunnen slagen. Je bent je stappen aan het bepalen. Een mogelijke stap is bijvoorbeeld tijd vrijmaken door taken af te stoten of niet te doen. Een andere mogelijke stap is dat je je volledig richt op een deelhandeling zonder je bezig te houden met het eindresultaat. Focus is hier weer je vriend. Deze voorkomt dat je gedachten zich als slingerende apen gaan gedragen.
Stap 5.
Pas je acties in een tijdsframe: maak een planning.
We willen allemaal graag resultaten en het liefst een beetje snel. Daarom richten we ons daarop en raken onderweg overweldigd. Kijk daarom naar je agenda en maak een realistische planning voor je te ondernemen acties. En dat is het in deze stap: je maakt een planning. Richt je aandacht op die realistische planning, niets meer niets minder.
Stap 6.
Voer je acties volgens planning uit.
Nu pas actie. En denk er om: één voor één!
Je zal wel gemerkt hebben dat deze grid-methode veel draait om focus. Focus is gerichte en vastgehouden aandacht. Het gebrek aan overzicht is vaak de reden voor een gebrek aan focus. Onderzoek heeft aangetoond dat singletasken uiteindelijk efficiënter is dat multitasken. Geen wonder dat je overweldigd wordt. Je apen zijn lekker aan het rondslingeren en reageren op alles wat ze onderweg tegenkomen.
Het bepalen van wat echt essentieel is werk voor mij heel goed. Ik breng heel bewust en met focus het probleem in kaart en bedenk stap voor stap wat essentieel is en wat ik eraan kan doen. Het is een beetje zoals je bureau opruimen door het te ontdoen van alles wat je niet gebruikt zodat je kunt vinden wat je nodig hebt. Hiervoor is een beetje tijd nodig. Doe dit wanneer je er even voor gaat zitten omdat je het goed wil aanpakken. Deze tijd “win je terug” doordat je daarna niet eindeloos in kringetjes blijft denken, je zorgen loopt te maken of zit te piekeren.
Soms voel ik me door alles wat ik meemaak moe en wens ik dat ik meer energie had. Door deze grid-methode toe te passen kom ik op de essentiële eenvoud uit van: zuurstof, water, voeding, beweging en slaap. Ik kan eindeloos blijven piekeren over hoe ik meer energie kan ervaren. Ik kan er ook stap voor stap voor zorgen dat ik voldoende zuurstof tot mijn beschikking heb (ademhalingsoefeningen en meditatie), ik voldoende water drink en voedzaam eet, voldoende matig intensief beweeg en voldoende slaap. Ik kan piekeren over hoe dat alles in het gedrang komt als ik al die taken op mijn takenlijst nog moet doen, maar als ik me energiek wil voelen zal ik deze “essentials” op orde moeten krijgen. Dus door te bepalen wat ècht belangrijk is, kun je terug gaan naar dit soort eenvoud. Het is ons denken, of beter gezegd ons piekeren dat het nodeloos ingewikkeld (en vermoeiend!) maakt.
Op facebook hebben we een actieve groep verkikkeraars die met dit soort en andere onderwerpen bezig is. We inspireren elkaar door posts, verhalen en ervaringen. Ook organiseren we regelmatig leuke challenges en trainingen. De verkikkertribe op facebook is een plek voor persoonlijke ontwikkeling, levenskunst en jezelf een beetje meer op één zetten zodat je meer hebt om aan anderen te geven.
Je kunt je gratis aanmelden op www.facebook.com/groups/verkikkertribe
Je bent van harte welkom!
Mooi! Duidelijk verhaal
Dank je wel Mhairu